Italien, världens största vinproducent ...

med en genomsnittlig årlig produktion på 60 miljoner hektoliter. De flesta italienska viner kommer från Toscana, Piemonte, Apulien, Sicilien, Emilia Romagna och Veneto.

Lite historia…

Från begynnelsen
Nutid

Italien fick under antiken namnet Oenotria som betyder landet av vin. Historien om italiensk vinodling går tillbaka till omkring 1000 f.Kr. När grekerna erövrade Medelhavet: under sina kampanjer för kolonisering införde de odling av vinstockar i landet, först på Sicilien och i Kalabrien, där den första grekiska kommersiell basen byggdes, och som sedan spred sig gradvis till norr under det sjunde århundradet f.Kr. Faktum är att i dagens Toscana producerades och handlades det med vin redan under den etruskiska tiden. Efter renässansen blomstrande vinvärlden till den och berömda vingårdar bildades som existerar än idag.
Under de senaste trettio åren har italienska viner och vinodling genomgått mer radikala förändringar än under de tre föregående århundradena. Blandade odlingar där vinrankorna odlades tillsammans med oliv-och fruktträd har försvunnit, även i vinkällarna har många saker förändrats, särskilt viktigt har införandet av temperaturkontroll under jäsningen varit, vilket har öppnat nya horisonter för kvalitén på italienska viner. Moderniseringen av vinodlingarna och vinframställningen har lett till en oväntad förbättring av kvaliteten.
 

Nyheter från bloggen